علیرضا مناقبی، رئیس انجمن عالی واردات کشور در خصوص این موضوع که پیشنهاد دولت مبنی بر افزایش یک درصدی مالیات بر ارزش افزوده در مجلس تصویب شده است، تصریح کرد: واقعاً نمی دانم چه چیزی باید درباره این موضوع بگویم. تقریباً تمام کارشناسان به اتفاق در مورد عواقب منفی و تورمی این تصمیم هشدار داده اند، با این وجود، افزایش مالیات بر ارزش افزوده تصویب شد.
وی ادامه داد: اجرای این قانون در سال آتی بر مشکلات کشور می افزاید. این افزایش یک درصدی مالیات بر ارزش افزوده به معنای بالا رفتن تمامی قیمت هاست. اثر واقعی و روانی این امر بر افزایش تورم را شاهد خواهیم بود.
رئیس انجمن عالی واردات کشور خاطرنشان کرد: در شرایط فعلی که در تورم و رکود به سر می بریم، دولت باید به فکر راهکارهایی در راستای کنترل تورم و کاهش آن باشد. در این شرایط، به اجرا گذاشتن سیاست هایی همچون افزایش مالیات بر ارزش افزوده منطقی نیست.
مناقبی گفت: بنابر اخبار، قرار است از درآمدهای حاصل از افزایش مالیات بر ارزش افزوده برای همسان سازی حقوق بازنشستگان استفاده شود. این نوعی نقض غرض است. زیرا افزایش مالیات بر ارزش افزوده به بالا رفتن قیمت ها منجر می شود. بنابراین، افزایش حقوقی که برای بازنشستگان در نظر گرفته شده است، با افزایش تورم خنثی می شود.
وی ادامه داد: در واقع با این اقدام کاری برای بازنشستگان انجام نداده ایم. از یک طرف حقوق آن ها را افزایش می دهیم و از طرف دیگر با اجرای قانون افزایش مالیات بر ارزش افزوده به بالا رفتن قیمت ها دامن می زنیم.
مناقبی گفت: معمولاً در شرایط سخت تورمی و رکودی دولت ها به فکر راهکارهایی برای کمک به مردم و تولیدکنندگان هستند. به نحوی که گذران امور برایشان راحت تر شود و بتوانند از این شرایط سخت عبور کنند. در این وضعیت، عجیب است که ما در کشورمان به افزایش مالیات بر ارزش افزوده می پردازیم.
رئیس انجمن عالی واردات کشور خاطرنشان کرد: افزایش قیمت ها بر اثر بالا بردن مالیات بر ارزش افزوده به ویژه بر اقشار ضعیف جامعه فشار می آورد و قدرت خرید آن ها را کاهش می دهد. در نتیجه کاهش خرید، تولید صدمه می بیند. تمامی این روندها به تولید ضربه می زند و دوره های رکود بعدی را به دنبال می آورد.
مناقبی گفت: با توجه به هشدارهای کارشناسان و تحلیل هایی که در زمینه اثرات منفی این تصمیم مطرح شده بود، امیدوار بودیم که افزایش مالیات بر ارزش افزوده در مجلس رأی نیاورد. اما متاسفانه این موضوع مصوب شده است و اجرای آن اثرات مخربی بر کشور خواهد داشت.
گفتنی است، مالیات بر ارزش افزوده جزو معقول ترین روش های مالیات ستانی در کشور به حساب می آید. این روش سهل الوصول است و دولت به لحاظ دریافت مالیات به مشکل برنمی خورد. از طرف دیگر، مالیات از مصرف کننده نهایی دریافت می شود و عمدتاً قشر مرفه جامعه آن را پرداخت می کنند. اما از نظر کارشناسان، این نوع مالیات ستانی نیاز به پیش نیازهایی در جامعه دارد و باید آمادگی هایی در این زمینه وجود داشته باشد.
به زعم بسیاری، در شرایط فعلی رکودی و تورمی در کشور، بستر مناسبی برای افزایش مالیات بر ارزش افزوده وجود ندارد. یک درصد اضافه کردن بر میزان این شاخص در کشور، اثر چند برابری واقعی و روانی بر تورم خواهد داشت.
کارشناسان پیشنهاد می کنند که تا وقتی کشور به لحاظ اقتصادی به رونق معقولی دست نیافته است، نباید این گونه سیاست های انقباضی را به اجرا بگذاریم. با وجود این هشدارها در نهایت مجلس به پیشنهاد دولت مبنی بر افزایش یک درصدی مالیات بر ارزش افزوده رأی داد. این مصوبه بر نگرانی کارشناسان اقتصادی کشور افزوده است.
به زعم بسیاری، دولت باید در اجرای این قانون تجدیدنظر کند، در غیر این صورت نمی تواند از عهده عواقب منفی آن برآید. به نظر می رسد، تأمین مالی طرح همسان سازی حقوق بازنشستگان از محل افزایش مالیات بر ارزش افزوده منطقی نیست و نباید اجرایی شود.
نظر شما